Büro Yönetimi

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde büro hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak üzere görev alabilecek dijital ofis uygulamalarını kullanma becerisine sahip, Türkçe"yi doğru ve etkili kullanarak kurum içi ve dışı iletişimi gerek yazılı gerek sözlü yapabilen, büro makineleri araç ve gereçlerini kullanabilen, resmî yazı ve belgeleri hazırlayarak dosyalayıp bu belgeleri arşivleyen, oluşturdukları belgeleri web aracılığı ile yayınlayabilen, yöneticinin toplantı, telefon, seyahat ve randevularını organize edebilen, bilgi ve becerilere sahip nitelikli insan gücünü yetiştirmektir.

BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ALANI

AMACI:

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı alanında eğitiminde hem yönetim süreçlerinde internet ve diğer teknolojilerin kullanımı hem de sosyal medyada işletmenin yönetim süreçlerini etkin şekilde kullanmasının eğitimi verilecektir.

Dijital kitle iletişim araçları; web siteleri/sosyal medya araçları tüm kurumlar için önemli hâle gelmiştir. Bu nedenle dijital ofis uygulamaları dersi ile öğrencilere çalıştıkları kurumlarda ürün, hizmet ve diğer görsel işitsel mesaj oluşturma, ürettiği içerikleri web sitesi ve sosyal medya araçlarında yayınlayabilme, denetleyebilme becerileri kazandırılacaktır. Fiziki ortamda olduğu kadar sanal ortamda da bilgiye ulaşma, bilgiyi paylaşma ve bilgiyi güvenli bir şekilde saklama süreçleri kazandırılacaktır. Elektronik belge yönetim sistemlerini kullanma becerisi ile özel ve resmî kurumların internet teknolojilerinden faydalanarak bilgiye erişim hızının avantajıyla, iletişim maliyetlerini düşürmek, rekabet gücünü arttırmak, paydaşlarıyla daha etkili iletişim sağlamak (bilgi vermek ve bilgi toplamak) ve geri bildirim sürecini yönetmek amaçlanmaktadır. Bulut (çevrimiçi bilgi dağıtımı) teknolojisi ile ortaya çıkan yer, zaman ve cihaz sınırlamalarının ortadan kalkmasıyla kişisel çalışmalar ve ekip çalışmaları, çevrimiçi olarak kullanma kazanımlarının elde edilmesi amaçlanmaktadır.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Dalında;

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda;

· Büroların yönetimi süreçlerinde büro çalışanlarının kimlerden oluştuğu, verimli yönetim modelleri ile organizasyonlarda işlerin ergonomik büro dizaynı ve protokol kurallarına uygun olarak yürütülebilmesi yollarını öğretme,

· Kelime işlemci, elektronik tablolama ve sunu hazırlama programlarını kullanma yeterliklerini kazandırma, · Türkçeyi güzel konuşma ve etkili iletişim kurma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırma,

· Tuşlara hızlı ve doğru teknikle vurma, süreli ve sesli metin yazma işlemlerine ait bilgi ve becerileri kazandırma

· Kurum içi ve kurumlar arası yazışma yapma, belgeleri dosyalayıp arşivleme ve elektronik belge yönetimi ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırma,

· Bilgisayarda fotoğraf düzenleme, manipülasyon ve mizanpaj yapma ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırma, ·İleri seviyede kelime işlemci, elektronik tablolama ve veri tabanı programı kullanma yeterliklerini kazandırma

· Web editörü yardımıyla web sitesi tasarlama, yönetme ve yayınlamaya ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırma,

· Elektronik posta, arama motorları, internet reklamları ve çevrimiçi dokümanları güvenli ve etik kurallara uygun kullanma ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırma,

· Yabancı dili mesleki bilgi ve becerilerini ifade etmede, yazmada kullanabilecek bilgi ve becerilerini kazandırma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

TANIMI:

İşletmelerde belirlenen amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için yönetici tarafından planlanmış, koordine edilmiş, kaynakların uygun olarak yönetilmesinde yöneticiye yardımcı olan ve yöneticiyi asiste eden kişiye yönetici asistanı denir.

GÖREVLER:

-       Ofis yönetimi işlerini yürütür.

-       Gelen giden evrak takibini yapar.

-       Dosyalama ve arşivleme işlerini yürütür.

-       Telefon ve randevu takibini yapar.

-       Doküman hazırlar ve denetimini sağlar.

-       Toplantı ve seyahat organizasyonlarını yürütür.

-       Büro araç gereçlerinin bakımının ve kontrolünün yapılmasını sağlar.

SAHİP OLUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER:

-       Sözel iletişim yetenekleri güçlü,

-       Yazılı iletişim yetenekleri güçlü,

-       Görsel ve işitsel belleği kuvvetli,

-       Sorumluluk alabilen,

-       Temsil yeteneğine sahip,

-       Ofis programlarını iyi derecede kullanabilen,

-       Dış görünüşüne önem veren kişiler olmalıdır

İŞ OLANAKLARI:

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı alanını tamamlayan öğrenciler; güçlü büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bilgi ve becerileri ile kurum ve kuruluşlarda birçok fırsat elde edebilirler. Küçük ya da büyük, ulusal ya da uluslararası, ister hizmet sektörü ister üretim sektör olsun her tür firmada, eğitimden, turizme tüm iş kollarında çalışabilirler. Kamu ve özel sektör işletmelerinin ofislerinde kendilerine rahatça yer bulabilirler.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ:

Eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler eğitim boyunca ortak derslerin dışında aşağıdaki meslek derslerini alırlar.

-       Mesleki gelişim atölyesi

-       Büro teknolojileri

-       Klavye teknikleri

-       Temel hukuk

-       Büro hizmetleri

-       Ofis uygulamaları

-       Diksiyon ve etkili iletişim

-       Hızlı klavye kullanımı

-       Yazışma ve dosyalama teknikleri

-       Tasarım programları

-       İleri ofis uygulamaları

-       Web uygulamaları

-       Dijital ofis uygulamaları

-       Mesleki yabancı dil

Ayrıca her öğrencinin 12. Sınıfta haftanın üç günü işletmelere giderek İşletmelerde Mesleki Eğitimini tamamlaması gerekmektedir.

Yayın: 18.10.2014 - Güncelleme: 15.12.2023 21:59 - Görüntülenme: 5435